torsdag 29. juli 2010

brytebrød i langpanne

Selv om normal mat nå er tillat, kan det likevel være greit å velge riktig mat. Fant derfor frem husmoren og bakeren i meg og laget deilig grovt brytebrød.





Oppskriften for den som vil ha kommer her:


* 50 g smør
* 5 dl vann
* 3 dl grov, sammalt rug
* 3 dl havregryn
* 50 g gjær
* 2 dl melk, gjerne sur ev. yoghurt naturell
* 2 ss sirup eller honning
* 1 ss salt
* 10 dl hvetemel (jeg byttet ut med spelt)

Kok opp smør og vann i en kasserolle. Bland sammen rug og havregryn i en bakebolle og hell det kokende vannet over melet. Rør om og la stå i ca 30 min til blandingen er fingervarm

Tilsett gjær, lunken melk, sirup/honning og salt. Elt inn hvetemel til en glatt deig. Det er en fordel å bruke kjøkkenmaskin. Har du ikke kjøkkenmaskin bruk hendene.
Pga rugmelet er deigen tung og klissete å elte sammen med en sleiv.

Kle en langpanne med bakepapir og fordel deigen jevnt utover i langpannen. Dypp et pizzahjul eller en kniv i hvetemel og skjær deigen opp i ruter. Dekk til langpannen og la brødet heve i ca 40 min. Pensle med litt vann eller melk og dryss med litt havregryn eller rugmel.

Stek på nederste rille i varm stekeovn, 200 ºC i 30 -40 min.

Nå er det bare å boltre seg foran TV og skli så langt ned i sofaen som mulig. Kveldens film er nemlig Sex and the city 2 :) See yah

2 kommentarer:

A-H sa...

Mmmm det så godt ut;) Så flink du er å lage da:)
Her står spelt-rundstykker i ovnen, passer godt etter en våt hjemtur fra hvaler, plasker ned her nemlig...tror jeg må lage litt kakao også;)

Klem

Irene sa...

Kan du lær mæ det? ;)

En reise på tusen mil begynner med ett skritt